Si të qëndrojmë të shëndetshëm me një sistem të dobët imunitar

Si të qëndrojmë të shëndetshëm me një sistem të dobët imunitar

Ne përfshijmë produkte që mendojmë se janë të dobishëm për lexuesit tanë. Nëse blini përmes lidhjeve në këtë faqe, ne mund të fitojmë një komision të vogël. Këtu është procesi ynë.

Sistemi imunitar mbron trupin nga infeksioni. Një person me një sistem të dobët imunitar mund të jetë më i prirur për infeksione të shpeshta.

Qelizat e bardha të gjakut, antitrupat dhe përbërësit e tjerë, përfshirë organet dhe nyjet limfatike, përbëjnë sistemin imunitar të trupit.

Shumë çrregullime mund të dobësojnë sistemin imunitar dhe të bëjnë që një person të bëhet i imunokompromizuar. Këto çrregullime mund të shkojnë nga e butë në e rëndë. Disa janë të pranishëm që nga lindja, ndërsa të tjerët vijnë nga faktorët mjedisorë.

Ato përfshijnë:

 • disa lloje të kancerit
 • Hepatiti viral
 • Disa trajtime mjekësore

Njerëzit me një sistem të dobët imunitar kanë një rrezik më të lartë për të përjetuar infeksione të shpeshta dhe simptoma të rënda.

Ata mund të jenë më të prirur për pneumoni dhe kushte të tjera. Bakteret dhe viruset, përfshirë virusin që shkakton infeksionin COVID-19, mund të kenë një efekt shkatërrues te një person me një sistem imunitar të kompromentuar.

Në këtë artikull, ne shikojmë shenjat dhe simptomat e një sistemi imunitar të dobët dhe ofrojmë disa këshilla që mund të ndihmojnë një person të qëndrojë i shëndetshëm.

Shenjat dhe simptomat e një sistemi të dobët imunitar

Simptoma kryesore e një sistemi imunitar të dobësuar është ndjeshmëria ndaj infeksionit.

Një person me një sistem imunitar të dobësuar ka të ngjarë të marrë infeksione më shpesh sesa shumica e njerëzve të tjerë, dhe këto sëmundje mund të jenë më të rënda ose më të vështira për t’u trajtuar.

Këta individë gjithashtu mund ta gjejnë veten duke u marrë me një infeksion që një person me një sistem imunitar më të fortë nuk do ta merrte.

Infeksionet që njerëzit me një sistem imunitar të dobët shpesh marrin përfshijnë:

 • Infeksionet e lëkurës

Këto infeksione mund të përsëriten me një frekuencë të lartë .

Njerëzit me një sistem të dobët imunitar gjithashtu mund të kenë më shumë të ngjarë të përjetojnë:

 • çrregullime autoimune
 • Inflamacion i organeve të brendshme
 • çrregullime të gjakut ose anomali, të tilla si anemi
 • issuesështjet e tretjes, përfshirë humbjen e oreksit, diarre dhe ngërçet e barkut
 • Rritja dhe vonesat e zhvillimit, tek foshnjat dhe fëmijët

Një mjek mund të bëjë një test bazë të gjakut për të identifikuar nëse një person ka një sistem të dobët imunitar. Testi do të tregojë nëse një person ka antitrupa në intervalin normal.

Këshilla për të qëndruar të shëndetshëm

Njerëzit që kanë një sistem të dobët imunitar mund të ndërmarrin disa hapa për të maksimizuar shanset e tyre për të qëndruar të shëndetshëm dhe për të shmangur infeksionet.

Higjiena e mirë

Një nga mënyrat më të lehta për një person me një sistem imunitar të dobët për të qëndruar i shëndetshëm është duke praktikuar higjenën e mirë, e cila përfshin larjen e duarve shpesh. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) rekomandojnë larjen e duarve në kohët në vijim:

 • para, gjatë dhe pas përgatitjes së vakteve dhe snacks
 • para se të hani
 • Pasi të keni fryrë hundën, teshtitjen ose kollitjen
 • para dhe pas trajtimit të një prerje ose një plagë të hapur të lëkurës
 • pasi të ketë kontakte me dikë që nuk është mirë
 • Pas përdorimit ose ndihmës së një fëmije të përdorë banjë

Larja e duhur e duarve zvogëlon ndjeshëm sëmundjet. Sipas CDC, larja e duarve zvogëlon rastet e diarresë infektive me 58% te njerëzit me një sistem të dobët imunitar.

CDC gjithashtu deklaron se larja e duarve me sapun dhe ujë mund të ndihmojë në mbrojtjen e fëmijëve dhe të minimizojë numrin e vdekjeve nga pneumonia dhe sëmundja diarre në ato nën moshën 5 vjeç.

Shmangni njerëzit që janë të sëmurë

Njerëzit me një sistem të dobët imunitar duhet të shmangin të qenit shumë afër kujtdo që ka një të ftohtë ose një infeksion tjetër. Viruset

dhe sëmundjet e tjera infektive mund të përhapen nga personi në person përmes kontaktit të ngushtë. Ata gjithashtu mund të përhapen në pikat e ujit që një person i dëbon në ajër kur kolliten ose teshtin.

Nuk është gjithmonë e mundur të shmangni njerëzit që janë të sëmurë. Sidoqoftë, një person me një sistem të dobët imunitar duhet të shmangë gjithnjë kontaktin e ngushtë, siç është përqafimi ose puthja, me personin e padëgjuar derisa të zgjidhet sëmundja. Ata gjithashtu duhet të shmangin ndarjen e ushqimit dhe pijeve me personin.

Vetë-izolimi gjatë pandemisë COVID-19

Njerëzit me një sistem imunitar të dobësuar kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të simptomave të rënda të COVID-19 pas ekspozimit ndaj SARS-COV-2 virus.

CDC i nxit njerëzit me një rrezik të rritur për:

 • Qëndroni në shtëpi nëse është e mundur gjatë pandemisë
 • Lani duart e tyre shpesh
 • Mundohuni të mbani 6 metra larg nga njerëzit e tjerë
 • Sipërfaqet e pastra dhe dezinfektohen shpesh
 • Kërkoni ndihmë mjekësore nëse lindin çështje shëndetësore
 • Qëndroni në kontakt me familjen , kujdestarët dhe të tjerët që mund të ndihmojnë në ofrimin e sendeve të nevojshme dhe të ndërmarrin veprime nëse personi sëmuret

Klikoni këtu për të mësuar se si përhapet koronavirusi i ri.

dezinfektojnë objektet shtëpiake

mikrobet që kanë potencial të shkaktojnë sëmundje mund të jetojnë në disa sipërfaqe dhe sende në shtëpi, të tilla si doorknobs dhe telekomandë. Një person mund të zvogëlojë numrin e mikrobeve që banojnë në këto zona dhe objekte duke i dezinfektuar ato rregullisht.

Ndiqni këshillat e një mjeku për vaksinat

Mjekët në përgjithësi rekomandojnë që shumica e njerëzve të qëndrojnë të azhurnuar me vaksinat e tyre.

Sidoqoftë, ata mund të këshillojnë një person me një sistem imunitar të dobët ose të kompromentuar të vonojë ose të mos marrë të shtëna të caktuara.

Nëse një sëmundje afatshkurtër ose një ilaç është përgjegjës për sistemin imunitar të dobët, personi mund të jetë në gjendje të ketë vaksinën pasi të ketë zgjidhur sëmundja ose ata kanë ndaluar trajtimin.

Shembuj të vaksinave që mjekët mund të rekomandojnë vonimin ose shmangien përfshijnë:

 • vaksinën MMR kundër fruthit, shytave dhe rubeolës
 • Vaksina e gripit të gjallë
 • vaksina mmrv, e cila kombinon vaksinën MMR me një vaksine varicella-zoster (pulepox)
 • Vaksina e tërbimit

Njerëzit duhet të përpiqen të ndjekin. Sidoqoftë, njerëzit me një sistem të dobët imunitar duhet të kontrollojnë me një mjek të cilin vaksinat janë të sigurta që ata të kenë dhe pastaj të ndjekin rekomandimet e mjekut. Vaksinat mund të parandalojnë që një person të sëmuret rëndë.

Menaxhoni stresin

Stresi mund të dobësojë më tej sistemin imunitar dhe ta bëjë një person më të ndjeshëm ndaj sëmundjes.

Disa hulumtime tregojnë se një person që është nën stres të tepërt ka më shumë të ngjarë të sëmuret.

Njerëzit me një sistem të dobët imunitar duhet të ndërmarrin hapa për të menaxhuar stresin e tyre. Praktikat që mund të zvogëlojnë dhe menaxhojnë stresin përfshijnë:

 • Meditim
 • Masazh Miqtë, të afërmit dhe të tjerët që mund të ofrojnë mbështetje

Mungesa e gjumit prish prodhimin normal të qelizave të bardha të gjakut, një përbërës thelbësor i sistemit imunitar të trupit.

Sipas CDC, të rriturit duhet të synojnë të paktën 7 orë gjumë në ditë, ndërsa foshnjat dhe fëmijët kanë nevojë për midis 8 dhe 17 orë gjumë, në varësi të moshës së tyre.

Hani një dietë të shëndetshme

Një person me një sistem të dobët imunitar duhet të hajë një dietë të shëndetshme.

Ushqimi i një diete të shëndetshme, të ekuilibruar mund të përmirësojë mirëqenien e përgjithshme të një personi.

Për njerëzit me një sistem të dobët imunitar, mjekët në përgjithësi rekomandojnë një dietë që është e pasur me perime dhe fruta, e cila do të sigurojë shumë lëndë ushqyese.

Nëse një person është shumë i imunokompromizuar, për shembull, sepse ata po i nënshtrohen trajtimit të kancerit, një mjek mund të rekomandojë që ata të ndërmarrin hapa shtesë për të shmangur sëmundjet e lindura nga ushqimi.

Këto mund të përfshijnë:

 • Larja e të gjitha frutave dhe perimeve para se t’i qërini ato
 • Shmangia e mishit të nënvlerësuar, peshkut dhe vezëve
 • Ushqimi i frigoriferit menjëherë
 • Zgjedhja e lëngjeve të pasterizuara dhe produkteve të qumështit mbi produkte të papastra të pastra

Ushtrimi rregullisht

Ushtrimi i rregullt e mban trupin të shëndetshëm. Përveç forcimit të trupit, ushtrimi bën që ajo të lëshojë endorfinat që zvogëlojnë nivelin e stresit. Sidoqoftë, ata me një sistem të dobët imunitar duhet të jenë të kujdesshëm që të mos e shtyjnë veten shumë fort, pasi kjo mund të dobësojë më tej sistemin imunitar. Prandaj, njerëzit me një sistem imunitar të dobët mund të dëshirojnë të shmangin ushtrimin:

 • Me një intensitet shumë të lartë
 • Shumë shpesh
 • për periudha të zgjatura pa ndaluar të pushojë

Megjithatë, ushtrimi i rregullt, me intensitet të ulët ka të ngjarë të jetë i dobishëm.

Konsideroni të merrni shtesa

Disa vitamina dhe minerale ndikojnë në sistemin imunitar. Për shembull, një person që ka mungesë të vitaminës C mund të ketë dobësuar imunitetin.

Vitamina dhe minerale të tjera që mund të ndikojnë në funksionin imunitar përfshijnë:

 • Vitaminë A
 • Vitamina D
 • Vitamina E
 • hekuri
 • acid folik
 • zink

Vlen të përmendet se ndërsa disa lëndë ushqyese janë thelbësore për të mbështetur sistemin imunitar, Ata nuk do të kurojnë ose parandalojnë ndonjë sëmundje.

isshtë më mirë të merrni lëndë ushqyese nga burimet dietike kur është e mundur, por nëse kjo dëshmon sfiduese, shtesat mund të ndihmojnë me imunitet.

Shumë shtesa të ndryshme, përfshirë multivitamina, janë në dispozicion për të blerë në dyqane shëndetësore ose në internet.

Takej

Sistemi imunitar është një sistem kompleks i qelizave të gjakut dhe organeve, dhe mbron trupin nga mikrobet e dëmshme që mund të shkaktojnë sëmundje. Nëse një person konstaton se ata shpesh marrin infeksione, ata mund të kenë një sistem të dobët imunitar.

Një person me një sistem të dobët imunitar mund https://harmoniqhealth.com/ të ndërmarrë disa hapa në shtëpi për ta mbajtur veten të shëndetshëm dhe për të maksimizuar funksionin e tyre imunitar.

Lexoni këtë artikull në Spanjisht.

 • Shëndeti publik
 • Ankthi/stresi
 • Sistemi imunitar/Vaksinat
 • Sëmundjet infektive/bakteret/viruset
 • çrregullime të gjumit / gjumit / pagjumësia

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.